Viikonloppuna riitti hulinaa. Nallin omistajaperhe saapui lauantaina pentuja katsomaan. Oli oikein mukava vierailu! Nallin emäntä otti varmasti ainakin toistasataa kuvaa. Koirankäsittelyn ja kameran laadun perusteella odotettavissa on mainioita otoksia. Tiedoksi Kuopioon – se kasvi on "Kuparilehti". Pennut saivat Nallilta tuliaisiksi ison pussillisen purutikkuja. Niistä riittää uusiin koteihin mukaan laitettavaa.

 

Nallin isäntä kyseli jäniskannasta ja unohdin  kertoa meidän häirikköjäniksestä. Viime keväänä yksi jänis sai päähänsä ruveta ahdistelemaan meidän koiria. Se pyöri ympyrää metsikössä koiratarhan läheisyydessä. Älysi, etteivät koirat pääse siihen kiinni ja intoutui jonkin aikaa tienoolla riekkumaan. Koirat olivat luonnollisesti aivan raivona. Isännän kanssa naureskeltiin, että pitäisiköhän anoa ministeriöltä kaatolupa häirikköjänikselle.

 

Anna, pentujen paras ystävä, kävi myös lauantaina kylässä. Perjantaina vanhempani ja isovanhempani vierailivat pentujen luona. Silloin pennuille kelpasi isäni syli kun parempaa (siis Annan) ei ollut tarjolla. Annan mielestä Sissi on suloisin. Se on kyllä hyvä valinta.

 

Pennut nukkuivat todella pitkät unet vieraiden lähdettyä ja söivät todella reippaasti unien jälkeen. Lähdimme viilettelemään pihamaalle ruoan jälkeen. Vanhapiikatäti Iita juoksenteli pentujen kanssa jo lähes vapautuneesti. Pennut uskaltavat tehdä aina vain pidempiä tutkimusretkiä, aina pihasaunalta ylärinteen halkopinolle. Yhden ihmisen on lähes mahdotonta kontrolloida koko pentuetta kun ne ovat vapaana irti. Vauhtia riittää ja likimain vaarallisia tilanteita. Talomme vieressä on jyrkkä, kivin pengerretty pudotus ja pentuja on tarkkailtava, etteivät ne pääse siitä alas putoamaan. Jos meille joskus siunautuu uusi beaglepentue, tiedän nyt ainakin  sata asiaa, mitkä aion hoitaa toisin. Mm:

 

1) Pentueen ei saa antaa liikaa muuttaa perheen rutiineja. Makuuhuone pysyy makuuhuoneena ja olohuone olohuoneena. Mistään huoneesta ei saa tulla "ylimääräisten" tavaroiden varastointipaikkaa.

 

2) Pihamaa pitää aidata jyrkänteen kohdalta. Tällä hetkellä meillä on aidattuna ala, johon tulee talonedusterassi. Ei mitenkään parhaiten toimiva ratkaisu.

 

3) Pihamaan kasvit ja sienet on tunnistettava ennen kuin pennut syntyvät.

 

4) Aikuisten koirien tarhojen sora on sekä tilattava että vaihdettava ennen kuin pennut syntyvät.

 

5) Remontin olisi hyvä olla hieman pidemmällä, muttei kuitenkaan missään nimessä valmis. Pentuaika olisi ollut hyvin, hyvin stressaavaa, jos keittiön lattia olisi ollut upouusi ja puinen.

 

6) Pennut eivät saa oppia yhdistämään astioiden kolinaa ruokailuun.

 

7) Pölynimuri kannattaa vaihtaa parempaan.

 

Lauantai-iltapäivä oli aika kolea, emmekä pitäneet pentuja pitkään pihalla. Ne olivatkin aika väsyneitä päivän hälinästä ja nukkuivat lähes koko illan. Aamuyöstä pennut, tapansa mukaan, heräsivät innosta kiljuen ja niinhän siinä heräsivät muutkin. Öisin jos ei nukuta, on hyvää aikaa lisätä muutama tietue omaan yksityiseen beagletietokantaan. Tai päivittää sitä esimerkiksi terveystietojen osalta.

 

Eilen pennut olivat viitisen tuntia keskenään. Taitaa olla ennätysaika. Isäntä lähti palkintotuomarikurssille ja minä lähdin sukuloimaan naapuripitäjään. Oikein mukavat syntymäpäiväjuhlat olivatkin. Pennut olivat nukkuneet ilmeisesti koko ajan. Vain yksi pissi oli ilmestynyt poissaoloaikana ja sekin sanomalehdelle. Tosin yksi korkokantakenkä löytyi pentulaatikosta… Oma moka, olin sen vaatteiden sovitusvaiheessa oven eteen unohtanut. Oli muuten ihmeellistä käydä ihmisten ilmoilla. Aika tiiviisti on aika mennyt pentujen kanssa ja kirjoitustöiden parissa. Peiliin olen varmaan katsonut, ennen eilisaamua, viimeksi viikkoja sitten. Aamupäivä meni tohottaessa kun ripsenkääntäjät ja huulipunat ja paremmat silmälasit ja sukkahousut ja soveliaat kengät ja kaikki muut mahdolliset tuntuivat olevan hukassa. Isäntä jo meinasi pikkuisen hermostua. Syystä, myönnän.

 

Nyt on taas rutiinit kohdillaan, pennut laatikossa, Sisu vieressä sohvalla. Aamuruoka syöty ja pienet ettonet maistuu kaikille. Tänään vuorossa on Sisun huoltopäivä. Sisun kynnet ovat päässeet jo hävyttömän pitkiksi ja korvat pitää puhdistaa. Sisun tissit alkaa pienentyä silmissä, ainoastaan yksi on enää silmiinpistävän kokoinen. Se sama, mikä varsinaisen imetyksen aikaan oli valtava.

 

Juuri nyt on ihanan rauhallista, lähes pysähtynyt hetki. Syksy haisee jo voimakkaasti. Voisi ehkä laittaa verkot lampeen. Joku ystävällismielinen ihminen on istuttanut siihen joskus siikaa.

 

 

 

 

Miina.

 

 

Lotta.

 

 

Törniä aivastuttaa.

 

 

Törni tuulettelee.

 

 

 

Sissi harjoittelee.

 

 

Pojat painii.